Vztahy Ruska a Střední Asie jako determinant "plynové bezpečnosti" Evropy - Horák, Slavomír
Analýza problémov rusko-stredoázijských vzťahov a exportných trás umožňujúca určiť možnosti a limity vzájomných vzťahov Európy a krajín Strednej Ázie v plynárenskom sektore. Rusko - turkménske vzťahy: nevyspytateľné partnerstvo. Rusko-uzbecké vzťahy: menej plynu, viac problémov. Rusko - kazašské vzťahy: strategické partnerstvo s konkurenciou. Prepravné trasy pre export stredoázijského plynu. Kaspický plynovod - relatívne lacná varianta cez ruské územie. Modrý prúd a Južný prúd. Cez Kaspické more, južný Kaukaz a Turecko - mýtus alebo alternatíva pre Európu. Utópia transafgánskeho projektu. Východiská pre Európu.