Lisabonská stratégia a zmeny pre realizáciu jej zámerov a cieľov - Kabát, Martin
Predstavitelia členských štátov na summite Európskej rady v roku 2005 rozhodli zdynamizovať lisabonský proces. Európska rada prijala niekoľko zásadných opatrení, ktoré čiastočne menia obsah, rovnako ako spôsob realizácie zámerov a cieľov lisabonskej stratégie. V procesoch sa zjednodušuje riadenie ako na úrovni Európskej únie, tak aj na na úrovni členských štátov. Jednotlivé členské krajiny si určujú výber najdôležitejších konkrétnych priorít a samotných aktivít.