O vybraných teoretických aspektoch chápania nevojenskej bezpečnosti - Škvrnda, František
Objasnenie základných čŕt interdisciplinárneho problému nevojenskej bezpečnosti. Sociologické aspekty pohľadu na makrosociálny fenomén bezpečnosti v súčasnom svete v kontexte teórie medzinárodných vzťahov. Rozširovanie pohľadu na bezpečnosť o nevojenské aspekty. Nový pohľad na bezpečnosť. Základ vymedzenia a charakteristiky nevojenskej bezpečnosti a ich súvislosti. Sociologické chápanie bezpečnosti a jeho aplikácia pri skúmaní jej nevojenských aspektov. Skúmanie bezpečnostných otázok v sociológii medzinárodných vzťahov, vojenskej sociológii a sociálnej patológii (teórii sociálnych deviácií). Formovanie sociológie bezpečnosti. Náčrt klasifikácie nevojenských bezpečnostných hrozieb. Štyri základné skupiny nevojenských bezpečnostných hrozieb. Zmiešané bezpečnostné hrozby.