Úvod do technickej analýzy - Andrejkovič, Milan
Pri analyzovaní cenných papierov využíva investor rôzne analýzy. Základné druhy analýz: fundamentálna, psychologická a technická. Fundamentálna analýza - štúdia ekonomických, priemyselných a podnikových podmienok, zameriava sa na kľúčové štatistiky získané z podnikových finančných údajov. Psychologická analýza - skúma do akej miery oplyvňujú chovanie a rozhodovanie investora jeho vlastnosti, osobnosť, emócie a rozum. Základom tejto analýzy je psychológia davu. Príklady špekulatívnych bublín. Technická analýza - štúdia trhového vývoja, primárne s využitím grafov, na účely predpovedania budúcich cenových trendov. Je založená na troch predpokladoch: vývoj trhu už zohľadnil všetko, ceny sa vyvíjajú v trendoch, história sa opakuje.