Diversity management - Schauerová, Pavla
Diversity management by dnes mal byť neodmysliteľnou súčasťou stratégie riadenia ľudských zdrojov. Úspešní jedinci netvoria homogénnu skupinu: patria k nim muži i ženy, mladí i starí, ľudia rôzneho pôvodu, farby pleti, náboženstva alebo sexuálnej orientácie. Vytváranie rôznorodých tímov a rešpektovanie osobnej a kultúrnej diverzity vedie k úspechu. Diversity management prináša zamestnávateľom príležitosť konkurenčnej výhody založenej na dokonalejšom využívaní potenciálu jednotlivca.