Moldavská republika. Bezpečnostný kontext regiónu - Raneta, Leonid, 1982-
Bezpečnostné otázky, hrozby a riziká v juhovýchodnej Európe, ktorej súčasťou je Moldavská republika, doplnené etnickými a náboženskými problémami. Juhovýchodná Európa ako samostatný objekt pôsobenia medzinárodnej politiky a bezpečnosti. NATO a Európska únia - základné inštitúcie zabezpečenia spolupráce a spoločných záujmov v regióne. Cieľavedomá politika Ruskej federácie koncentrovaná na spomalenie rastu vplyvu NATO a EÚ v tomto regióne. Problematika podpory podnesterských separatistov.