Nositelé Nobelovy ceny za ekonomii 1990 - Sirůček, Pavel
V roku 1990 získali Nobelovu cenu za ekonómiu traja Američania za priekopnícke práce v oblasti ekonómie financií a financií korporácií. H.M. Markowitz bol ocenený za rozpracovanie modernej teórie portfólia, W.F. Sharpe za vytvorenie modelu tvorby ceny kapitálových aktív a M.H. Miller za položenie základov teórie financií korporácií a formuláciu Modigliani-Millerových viet.