Zemný plyn a jeho postavenie v energetickej bezpečnosti Európskej únie - Trenčianska, Elena
Diskusia o energetickej bezpečnosti a príprave dlhodobej adaptačnej stratégii v tejto oblasti v Európskej únii. Narastanie geostrategických rizík. Dominantný rozvojový prvok zásobovania energiou v budúcnosti - zemný plyn, jadrová energia, alternatívne zdroje a rýchly rast úspor jej spotreby. Zdroje zemného plynu v EÚ. Najväčší európski importéri ruského zemného plynu v roku 2004. Preprava zemného plynu do EÚ. Štruktúra budovaných prepravných sietí zemného plynu z kaspického regiónu. Vývoj trhu zemného plynu do roku 2010.