Občianstvo EÚ status quo a perspektívy - Maceják, Štefan
Objasnenie súčasných diskusií o európskom občianstve a jeho reálnych dopadoch na každodenný život občanov EÚ. Úvod príspevku približuje historicko-teoretické pozadie tohto pojmu, jeho vývoj a vplyv na súčasné moderné ponímanie občianstva na úrovni národnej i medzinárodnej. Ide o nový druh občianstva v podobe občianstva medzinárodného charakteru v rámci EÚ. Priblížením tejto problematiky autor poukazuje na status quo privilégia občanov EÚ a na jeho nedostatky pre reálne využívanie práv a povinností občana EÚ.