Zákaznická zkušenost: klíč k připoutání zákazníků - Price, Alex
Cena už nie je vnímaná ako jediný prostriedok na získanie zákazníka. Faktor ovplyvňujúci spokojnosť zákazníka - prenos skúseností z osoby na osobu. Predávajúci personál - najúčinnejšie ovplyvní skúsenosť zákazníka. Nové technológie pomáhajúce personálu a pracovníkom na manažérskej úrovni: prenosné mobilné terminály, hlasová komunikácia a načítavanie čiarového kódu. Technológia určená pre zákazníkov: Personal shopping system (PSP)- čítačka pomáhajúca zákazníkovi načítavať vybraný tovar.