Konflikty medzi ekonomickým rozvojom a udržateľným rozvojom - Bujňáková, Tatiana
Od čias priemyselnej revolúcie sa prehlbovali rozdiely v úrovni rozvoja krajín. Súčasne s rastom výkonnosti a životného štandardu rástla spotreba, zdroje sa využívali neefektívne. Hrozba súčasných a budúcich negatívnych dopadov zintenzívňovania priemyselnej produkcie na životné prostredie. Medzinárodné rokovania vyúsťujú do zvyšovania regulácie, vytváraním trhových mechanizmov na oceňovanie emisií skleníkových plynov. Udržateľný rozvoj pritom môže zabezpečiť systematická podpora vývoja technologických inovácií.