Analýza hrubého domáceho produktu s dôrazom na rozvojové regióny - Funková, Katarína
V súvislosti s komparáciou rozvoja krajín a regiónov sa pristupuje k hodnoteniu relevantných makroekonomických indikátorov, akým je aj HDP. Autorka v príspevku pri analýze HDP uplatňuje metódy priestorovej štatistiky, ktorá umožňuje skúmanie určitého javu a jeho intenzity v priestore a čase, s dôrazom na špecifiká daného regiónu. K markantnému znižovaniu rozdielov medzi jednotlivými svetovými regiónmi nedochádza. Výnimkou v tomto smere sú krajiny ako India, Čína a niektoré ďalšie krajiny ďalekého východu, ktoré v súčasnosti dosahujú najväčšie miery rastu HDP a sú tak lídrami nielen vo svojom regióne, ale aj v celosvetovom meradle. Tieto krajiny majú významné postavenie v prvovýrobe a v priemysle. Práve rozvoj a investície do týchto odvetví a prístup na celosvetové trhy umožńujú týmto krajinám ekonomický rast a poskytujú priestor pre ďalšiu expanziu ich ekonomík. Ostatné rozvojové regióny (najmä subsaharskej Afriky) výrazne zaostávajú. Možné východiská z tejto situácie.