Aplikácia optimalizačných modelov v investičnom rozhodovaní - Pogranová, Zuzana
Vhodným a efektívnym pomocníkom pri tvorbe investičných zámerov je využitie optimalizačných metód. V práci bola použitá optimalizácia počtu vysadených radov jednotlivých druhov stromov v rámci každého variantu. Avšak optimalizovať možno aj vstupné údaje, napríklad štruktúru výroby, mechanizačné zabezpečenie družstva, dobu splácania úveru... Aplikácia rôznych modelov operačného výskumu, či už lineárneho alebo nelineárneho programovania, cieľového programovania a pod. môže byť účinným pomocníkom pri tvorbe investičných zámerov, a tak investorovi dopomôcť k výberu najlepšej z ponúkaných alternatív vzhľadom na dostupné informácie.