Organizačná kultúra ako faktor úspešnosti organizácie - Mihalčová, Bohuslava, 1963-
Premenlivé podnikateľské podmienky si vyžadujú pružnosť firemnej stratégie a správanie orientované nielen na reakciu na vzniknuté zmeny prostredia, ale aj ich predvídanie, či dokonca aktívne vytváranie. Cieľavedomé využívanie firemnej kultúry, ovplyvňovanie a sústavné utváranie patrí k najúčinnejším prostriedkom vlastníkov a manažérov firmy k tomu, aby ju mohli úspešne riadiť v záujme dosahovania stanovených cieľov. Organizačná kultúra ako významný subsystém organizácie sa stáva determinantom jej efektívnosti. Prostredníctvom funkcií, ktoré v rámci organizácie plní, ovplyvňuje správanie ľudí vo vnútri organizácie, ako aj jej správanie voči prostrediu.