Vývoj územnoplánovacieho systému ako reflexia trendov územného (sídelného) rozvoja - Tvrdoň, Jozef
Efektívne priestorové plánovanie. Efektívne fungovanie priestorových štruktúr. Priestorové štruktúry. Uplatnenie poznatkov a metód regionalizmu a urbanizmu. Systémový rámec usmerňovania rozvoja sídiel, sídelného prostredia. Upozornenie na systémové zmeny, ktoré sa v rozvoji sídiel očakávajú a návrh opatrení na zabezpečenie ich racionálneho rozvoja. Urbanizmus. Sídelné prostredie. Sociálno-ekonomické, územno-technické, kultúrno-historické, environmentálne faktory. Rozhodovanie, plánovanie, riadenie územného rozvoja.