Ideové zdroje a línie slovenskej politiky v praxi - Pekník, Miroslav
Význam zhodnotenia historických koreňov a východísk spoločenských procesov pre objasnenie politických vývojových trendov a zákonitostí a pre prognostické závery. Formovanie slovenskej politiky. Vplyv vzniku československého štátu na slovenský národ. Vzťah slovenského a maďarského národa. Prvý Slovenský štát. Reformný pohyb v roku 1968. Predpoklady do roku 2030.