Evolúcia inštitútu vlastníckeho práva v budúcnosti - Švidroň, Ján
Vlastníctvo a vlastnícke právo v období transformácie. Zvýšený dôraz na duševné vlastníctvo v európskych aj globálnych súvislostiach informačnej a poznatkovo orientovanej spoločnosti. Liberálny alebo sociálne orientovaný model vlastníctva a vlastníckeho práva. Rozširovanie škály práv a záujmov vstupujúcich do antagonizmu. Predmet ochrany podľa ústavno-právneho a medzinárodno-právneho režimu ochrany vlastníckeho práva. Požiadavky a práva obmedzujúce vlastnícke právo. Štandardizácia postupu pri hľadaní bodu rovnováhy medzi vlastníckym právom jednotlivca a verejným záujmom.