Postavenie ľavicových politických strán v Spolkovej republike Nemecko - Štefániková, Lenka
Postavenie Sociálnodemokratickej strany Nemecko (SPD) v povojnovom Nemecku. Strana Zelených (Spolok 90/Zeleni) a jej pôsobenie v rámci straníckeho systému SRN. Strana demokratického socializmu (PDS) a jej transformácia na ľavicovú stranu. Nemecká komunistická strana (DKP) a jej pozícia. Vývoj v Nemecku značne pôsobí na povahu a stabilitu súčasného straníckeho systému a v konečnom dôsledku sa odráža v jeho dekoncentrácii.