Strukturální změny úmrtnosti v českých zemích a na Slovensku mezi roky 1991 a 2006 - Burcin, Boris
Komparatívna analýza vývoja úmrtnosti podľa príčin a ich rôzne koncipovaných skupín v Českej republike a na Slovensku od záverečnej fázy existencie spoločného štátu do roku 2006. Základné východisko - koncept odvratiteľnej úmrtnosti, ktorý rozdeľuje príčiny úmrtia na odvratiteľné a neodvratiteľné. Výrazný pokles intenzity úmrtnosti v oboch krajinách