Monitoring na pracovisku - Jaško, Jozef
Zamestnávateľ môže o zamestnancovi zhromažďovať len osobné údaje súvisiace s kvalifikáciou a profesionálnymi skúsenosťami zamestnanca a údaje, ktoré môžu byť významné z hľadiska práce, ktorú zamestnanec má vykonávať. Zamestnanec nestráca vstupom na pracovisko právo na súkromie a ochranu osobných údajov, toto právo však nemožno považovať za bezhraničné a nemožno ho uplatniť v akejkoľvek situácii. Používanie mobilných telefónov a kamerových systémov. Monitorovanie elektronickej komunikácie.