Postavenie zamestnanca pri voľnom pohybe zamestnancov - Križan, Viktor
Základ právneho pozadia dočasného vysielania zamestnancov poskytujú zmluvy, ktorými sa zakladajú Európske spoločenstvá a ktoré sú predmetom výkladu Európskeho súdneho dvora. Všeobecne platí, že Súdny dvor dočasné vysielanie zakazuje neprimerane obmedzovať. Smernica 96/71/ES o dočasnom vysielaní zamestnancov v rámci poskytovania služieb upravuje špecifickú oblasť pracovných podmienok. Jej hlavným účelom je zamedziť zvýhodneniu poskytovateľov služieb z členských štátov s nižšou úrovňou pracovnoprávnej ochrany zamestnancov.