Energetická bezpečnosť - nový imperatív globalizácie svetového hospodárstva - Baláž, Peter
Prezentácia najzávažnejších súvislostí týkajúcich sa vývoja energetickej bezpečnosti vo svetovom hospodárstve. Identifikácia ťažiskových atribútov distorzie v zásobovaní národných ekonomík ťažiskovými energetickými médiami s dôrazom na riziká, ktoré z prehlbujúcej sa inverzie medzi rastúcimi cenami a relatívne klesajúcim objemom, najmä ropy a zemného plynu na strane jednej a schopnosti jednotlivých krajín zabezpečovať ich dostatok na vlastný rozvoj na strane druhej vznikajú.