O sociologickom chápaní bezpečnosti (vybrané aspekty v postmodernistickom kontexte) - Škvrnda, František
Bezpečnosť ako samostatná oblasť sociálneho myslenia. Nový teoretický pohľad na bezpečnosť. Teoretické základy chápania a objasňovania bezpečnosti v súčasnom svete. Teoretická reflexia globálneho fenoménu bezpečnosti v súčasnom svete. Bezpečnostné hrozby ako ústredná kategória modernistickej teórie bezpečnosti. Náčrt klasifikácie základných druhov (oblastí) bezpečnosti. Základy sociologického pohľadu na bezpečnosť. Štyri základné sociálne úrovne bezpečnosti - medzinárodná bezpečnosť, národná bezpečnosť, skupinová bezpečnosť, individuálna bezpečnosť.