Bílá kniha CEA o pojistitelnosti odpovědnosti za škodu na životním prostředí - Zikán, Václav
Smernica o zodpovednosti za škodu na životnom prostredí a jej úprave č. 2004/35/CE. Európske poisťovníctvo sa aktívne účastní transpozičného procesu smernice do národnej legislatívy členských krajín EÚ. Základný princíp smernice: znečisťovateľ platí. Prevádzkovateľ, ktorého činnosť vymedzená zákonom spôsobila ekologickú škodu alebo bezprostrednú hrozbu takejto škody, je za túto škodu finančne zodpovedný. Táto zodpovednosť je objektívna.