Energetická politika EÚ a otázky plynu - Fabuš, Michal
Energetická závislosť na dovoze u krajín EÚ trvalo rastie. Je preto prirodzené, že sa Únia snaží integrovať energeticé aspekty do všetkých vzťahov s tretími krajinami. Zásoby ropy a zemného plynu sú rozdelené geograficky nerovnomerne. Najväčšie zásoby sa nachádzajú v politicky i ekonomicky nestabilných regiónoch. Zásoby ropy a plynu v Severnom mori sa už pomaly míňajú, vrchol produkcie majú za sebou. Európska únia je tak závislá od dovozu spoza hraníc. Potenciál rozvoja dovozných možností plynu do EÚ. Diverzifikácia dopravných ciest plynu. Zásoby plynu a skladovacia kapacita.