Rozširovanie Schengenského priestoru - Hurná, Lucia, 1978-
Schengenský priestor predstavuje zónu voľného pohybu v EÚ, a to medzi starými členskými krajinami, s výnimkou Veľkej Británie a Írska. 21. decembra 2007 sa k Schengenskému priestoru pripojilo 9 nových členských krajín EÚ (Česko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Malta, Poľsko, Slovensko a Slovinsko). Rada rozhodla, že všetky uvedené krajiny sú technicky a politicky pripravené na zrušenie kontrol na ich vnútorných hraniciach. V príspevku je predstavený proces rozširovania Schengenského priestoru.