Postoj medzinárodného spoločenstva k problematike trestu smrti - Koganová, Viera
V súčasnej dobe geopolitických a spoločenských zmien problematika trestu smrti čoraz viac nadobúda globálny charakter. Autorka analyzuje kľúčové medzinárodné dokumenty relevantné pre politiku medzinárodných inštitúcií v otázke trestu smrti a v stručnosti prezentuje spôsoby argumentácie zástancov i odporcov trestu smrti. Prioritnú pozornosť venuje aktivitám Rady Európy a Európskej únie, ktoré zrušili trest smrti a vytýčili si ako jeden z konkrétnych cieľov svojej ľudsko-právnej zahraničnej politiky prijatie moratória na trest smrti ako nehumánneho aktu trestnej justície, pričom požadujú jeho celosvetové presadenie na pôde OSN.