Príčiny animozity v slovensko-maďarských vzťahoch - Kupkovič, Miroslav
Vzájomné slovensko-maďarské vzťahy treba vidieť a posudzovať v dvoch rovinách, a to ako slovensko-maďarské vnútroslovenské a slovensko-maďarské medzištátne. Tie prvé reprezentuje vzťah štát (SR) verzus maďarská národnostná menšina žijúca na Slovensku, disponujúca špecifickými právami, priznanými iba jej, pričom ich rozsah je v porovnaní s inými štátmi nadštandardný. Toto nechce vidieť vedúca predstaviteľka menšiny - Strana maďarskej koalície, ktorá vedome šíri lži a ohovárania na Slovensku i v zahraničí. Druhú vzťahovú rovinu tvoria slovensko-maďarské medzištátne vzťahy. V oblasti ekonomickej a kultúrnej boli a sú pragmatické a štandardné. Inak je to v oblasti politickej, kde v minulosti i dnes sú problémy vo vzájomnej komunikácii. V tejto oblasti sú zrejme príčiny animozity vo vzájomných vzťahoch. Pramenia z realizácie národnostnej politiky Maďarska, ktorej základ tvorí politika voči zahraničným Maďarom.