Niektoré kontexty ekonomickej racionality a normatívnej paradigmy v procesoch globalizácie - Márton, Milan
Rýchly postup globalizácie, ktorá je realizovaná najmä v ekonomickej sfére, jednostranným akcentom na ekonomickú racionalitu. Narušovaný je rámec, v ktorom sa doteraz presadzovala normativita, hodnoty v oblasti sociálnej ekologickej. Nepotvrdzuje sa spontánne vyriešenie sociálnych problémov, problémov chudoby, vzťahu človeka k prírode. Jedným z riešení by mohlo byť rešpektovanie regionálnych kultúrnych hodnôt, alterantívnych prístupov, individualizácia cez širšie spektrum hodnôt a nie iba cez konzum.