Meždunarodnaja bezopasnosť v sovremennom mire (k aktuaľnym problemam ponimanija, issledovanij i izučenija) - Škvrnda, František
Všeobecná teória bezpečnosti z pohľadu sociológie medzinárodných vzťahov. Dve skupiny teoretických názorov na bezpečnosť ako sociálny fenomén: stará - negatívna teória a nová - pozitívna teória. Klasifikácia medzinánárodnej bezpečnosti.