Právo na sebaurčenie a jednostranná secesia Kosova z hľadiska platného medzinárodného práva - Mráz, Stanislav
Stanovisko autora k uznaniu Kosova ako samostatného štátu. Podľa medzinárodného práva národy alebo etnické skupiny v rámci jedného nezávislého štátu realizujú svoje právo na sebaurčenie svojou účasťou na politickom systéme štátu na základe jeho územnej celistvosti. Medzinárodná prax nepozná právo na jednostrannú secesiu na základe väčšinového hlasovania či väčšinovej vôle obyvateľstva určitého územia a to bez ohľadu na skutočnosť, či toto obyvateľstvo tvorí jeden alebo viac národov.