Bezpečnostné aspekty hospodárskej politiky štátov Južného Kaukazu - Stepanyan, Ruben
Súčasný stav bezpečnostnej situácie v regióne Južného Kaukazu, jej vplyv na smerovanie hospodárskych politík štátov regiónu. Nestabilita, etnopolitické a občianske konflikty v tomto regióne. Medzinárodný záujem o tento región prudko vzrástol v polovici 90-tych rokov. To bolo vďaka jeho úlohe prepravného koridoru energetických zdrojov z Kaspického mora a novej "hodvábnej ceszy", spájajúcej východ a západ. Ďalším dôvodom bola jeho strategická pozícia ležiaca na križovatke medzi Európou, Aziou a Stredným východom. Tento región je zároveň bodom záujmov Ruska, Turecka, USA a Európskej únie. Zo strany západných štátov je najviac pozornosti venovanej Gruzínsku a Azerbajdžansku, najmenej Arménsku.