Reformná zmluva a EÚ - Újová, Adriana
V roku 2005 prebehol ratifikačný proces ohľadom prijatia Zmluvy o Ústave pre Európu. Tento bol neúspešný - zo strany Francúzska a Holadska, ktorí túto zmluvu v referende odmietli. Uplynutím dvoch rokov EÚ sa dopracovala k novému návrhu znenia zmluvy - Reformná zmluva - táto nebude nahrádzať už existujúce zmluvy, ale bude iba ich doplnením. Má zefektívniť fungovanie EÚ a podporiť demokratizáciu EÚ. Zmluva by mala byť ratifikovaná ešte pred európskymi voľbami v roku 2009.