Využitie Nelson-Siegelovho modelu pre určenie hodnoty aktív a záväzkov podľa štandardov IFRS - Tumpach, Miloš, 1970-
Jednou z najdôležitejších otázok aplikácie štandardov IFRS pri zostavovaní účtovnej závierky je problematika ohodnocovania aktív a záväzkov. Niektoré aktíva a záväzky sú vzhľadom na ich dlhodobý charakter ohodnocované v súčasnej hodnote, ktorá predstavuje sumu diskontovaných peňažných tokov plynúcich z daného aktíva do doby jeho vyradenia. Za týmto účelom by mala byť vopred určená diskontná sadzba. Z hľadiska racionality a jednoduchosti spôsobu jej určenia štandard IFRS navrhuje využitie Nelson-Siegelovho modelu.