Analýza nákladov a úžitkov a ohodnocovanie úžitkov z kvality životného prostredia - Hrešková, Eva
Takmer s každým projektom sú spojené okrem ekonomických efektov aj dopady na životné prostredie. Právo analýza nákladov a úžitkov (Cost-Benefit Analysis) pri hodnotení investičných variantov zahŕňa do kalkulácie popri ekonomických efektoch pozitívne i negatívne vplyvy na životné prostredie v peňažnom vyjadrení. Za účelom ocenenia týchto vplyvov boli vyvinuté viaceré metódy hodnotenia úžitkov z kvality životného prostredia, ktoré sa triedia do troch všeobecne akceptovaných prístupov: preukázaná ochota platiť, prisúdená ochota platiť a prejavená ochota platiť. Projekt je ekonomicky akceptovateľný v prípade, že použitím analýzy nákladov a úžitkov súčasná hodnota úžitkov presiahne súčasnú hodnotu všetkých nákladov projektu.