Hodnotové orientácie a sociálna inklúzia a kohézia v znalostnej ekonomike - Dudová, Iveta
Hodnotové orientácie a hodnotový systém sa utvárajú vplyvom množiny faktorov ako sú rodina, pracovný proces, vzdelávacia sústava, politický systém, kultúra, integračné tendencie, masmediálna politika a podobne. Systémové zmeny, ktoré v spoločnosti nastali, vyžadujú zmenu v chovaní i zmenu v orientácii na hodnoty. K základným hodnotovým východiskám sociálnej politiky patrí humanizmus, solidarita, sociálna spravodlivosť, rovnosť, sloboda, zodpovednosť a schopnosť riešiť vzniknuté sociálne riziká.