Teoretické otázky cyklického vývoja ekonomiky v procese globalizácie - Matoušková, Eleonóra, 1962-
Výkyvy ekonomickej aktivitya hľadaie príčin týchto ekonomických výkyvov. Dôvody vzniku hospodárskeho cyklu v primárne externých príčinách alebo v primárne interných príčinách. Iný prístup k vzniku hospodárskeho cyklu vznikol na základe rozlišovania vplyvu ekonomických šokov, ktoré ovplyvňujú dočasne alebo trvalo produkčné možnosti ekonomiky. Podnety k vzniku hospodárskeho cyklu možno klasifikovať aj podľa toho, či prichádzajú zo strany dopytu alebo zo strany ponuky.