Združenia, horizontálne a vertikálne siete MSP - Gajdová, Denisa, 1977-
Prostredníctvom spájania alebo tvorby sietí môžu individuálne malé a stredné podniky nájsť spôsob riešenia svojich príslušných problémov čo sa týka veľkosti, a zlepšiť tak svoju konkurencieschopnosť. Pomocou horizontálnej spolupráce môžu podniky napr. spoločne získať úspory z rozsahu pri nákupoch, využívaní strojov a pod. Prostredníctvom vertikálnej integrácie sa zasa môžu podniky špecializovať v rámci svojej primárnej aktivity, ponechajúc tak priestor externej spolupráci. Vytvorenie sietí medzi podnikmi, poskytovateľmi služieb, s cieľom rozvíjať podnikateľskú aktivitu, a tvorcami miestnych politík môže pomôcť rozvinúť miestnu víziu a posilniť spoločné aktivity, ktoré podporia a zlepšia podnikateľské prostredie regiónu či krajiny.