Teoretické a hospodársko-politické podmienky a predpoklady dlhodobého ekonomického rastu SR ako člena Európskej únie v procese globalizácie - Lisý, Ján
Ekonomický rast vo svete, v EÚ, na Slovensku podlieha veľmi dynamickým a nečakaným zmenám, čo potvrdzuje vývoj v 20. storočí, ale aj v prvých rokoch 21. storočia. Pre Slovensko je dlhodobý, ale rovnovážny rast HDP predpokladom dobiehania priemernej úrovne EÚ. V roku 2008 výkonnosť slovenskej ekonomiky vyjadrená HDP na obyvateľa v parite kúpnej sily dosiahne úroveň asi 70% priemeru výkonnosti EÚ. Nasleduje spomalenie tempa ekonomického rastu vo svete, v EÚ, na Slovensku.