Energetická bezpečnosť - kľúčový faktor konkurencieschopnosti Európskej únie (determinanty pre slovenskú ekonomiku) - Baláž, Peter
Závislosť svetového hospodárstva na dostupnosti energetických zdrojov. Prenášanie rastu cien ropy a zemného plynu do priemyslu všetkých národných ekonomík. Rast globálneho celosvetového dopytu, zmeny v klimatických podmienkach a pokles zásob fosílnych palív. Príčiny týchto zmien. Možné riešenie v duchu princípov Európskej únie. Výhľady pre Slovensko - potreba koordinácie energetickej politiky s politikou EÚ.