Miera decentralizácie a rozpočty územných samospráv s aplikáciou na slovenské podmienky - Kozovský, Dušan
Analýza a zhodnotenie vývoja miery decentralizácie verejných financií od roku 2002, ktorý je spojený s vývojom absolútneho nárastu celkových príjmov a výdavkov obcí a VÚC. Od tohto obdobia, najmä od roku 2005, kedy došlo k reálnej fiškálnej decentralizácii, sa výrazne posilnilo samosprávne postavenie obcí a samosprávnych krajov, ich podiel a zodpovednosť za využívanie verejných zdrojov a nakladanie s verejným majetkom. To predstavuje prínos k upevneniu a stabilizácii postavenia obcí a samosprávnych krajov v systéme verejnej správy, ale otvára aj otázky ďalšieho dolaďovania a optimalizácie tohto procesu pri rešpektovaní konkrétnych reálnych podmienok a limitujúcich faktorov ekonomiky za predpokladu vzájomne vyváženého vzťahu fiškálnej decentralizácie a fiškálnej politiky štátu pri udržaní celkovej makroekonomickej rovnováhy a stabilného fiškálneho vývoja.