Metóda porovnateľnej nezávislej ceny - Kvasničková, Zuzana
S rastom globalizácie rastie aj počet spoločností, ktoré svoje aktivity vykonávajú celosvetovo prostredníctvom rôznych pobočiek, dcérskych spoločností, stálych prevádzkarní a iných foriem. Nadnárodná spoločnosť, resp. skupina tvorená podnikmi pôsobiacimi v rôznych krajinách, usmerňujú svoje podnikateľské aktivity na báze využívania komparatívnych výhod. Aby bol zisk skupiny rozdelený spravodlivo medzi spoločnosti, ktoré v rámci nej pôsobia a teda aj medzi jednotlivé daňové správy, používajú sa rôzne metódy transferového oceňovania založené na cene a zisku, prostredníctvom ktorých je možné overiť, či ceny používané medzi podnikmi v rámci skupiny, resp. medzi prepojenými spoločnosťami sú v súlade s princípom nezávislého vzťahu. Metódy transferového oceňovania založené na cene a na zisku, iné metódy. Aplikácia metódy porovnateľnej nezávislej ceny.