Environmentálny systém manažérstva verzus požiadavky legislatívy - Lichnerová, Linda
Riešenie environmentálnych aspektov v podnikoch je stále naliehavejšie. Podnikateľské subjekty musia dodržiavať platnú legislatívu. V prípade, že chcú poukázať, že majú v danej oblasti zavedený systém, jedným z možných riešení je zavedenie, implementovanie a certifikovanie podľa normy ISO 14001:2004. Táto norma poukazuje a taktiež kontroluje, že daný podnikateľský subjekt plní legislatívne požiadavky a má zavedený environmentálny systém manažérstva, ktorý spĺňa vyššie uvedené predpoklady. Podnik nemá legislatívnu povinnosť splnenia požiadaviek danej normy, tak ako je to pri požiadavkách zákonu o odpadoch a zákonu o obaloch, ale ide o dobrovoľný, strategický krok podnikateľských jednotiek, ktorý im prinesie určité výhody.