Kosovo a západný Balkán - zložitá minulosť - Gurňák, Daniel
Etnicko-náboženská mozaika Balkánu. Formovanie stredovekého srbského štátu - srbský národný mýtus. Formovanie národných štátov na Balkáne - nacionalizmus. Juhoslávia, rozpad Juhoslávie. Konflikty na území bývalej Juhoslávie. Kosovský konflikt a zánik malej Juhoslávie.