Manažérstvo sťažností v sektore služieb - nevyužitá príležitosť? - Hrnčiar, Miroslav
Spätná väzba zo strany zákazníka. Zdroje údajov o zákazníkoch a produktoch. Využitie údajov zo sťažnosti od zákazníkov. Manažérstvo sťažností ako súčasť princípov CRM (koncepcia manažérstva vzťahu so zákazníkmi).