Európske trendy a naše perspektívy a záujmy v integrujúcej sa Európe - Ivanička, Koloman
Záujmy Slovenska v EÚ - prechod do invenčno-kreatívnej spoločnosti. Aký model EÚ zodpovedá predstavám o vlastnej úspešnosti Slovenska. V akom rozsahu môže Slovensko využívať stratégiu kreatívnych klastrov? Nový vzťah k intelektuálnemu vlastníctvu a problémy transformačného procesu. Problém sociálneho kapitálu. Prírodné zdroje v rozvojových stratégiách štátov a regiónov. Nové vývojové megatrendy v USA. Etika, transformačný proces a obnovená Lisabonská stratégia.