Ekonomické hľadiská ochrany životného prostredia ako súčasť environmentálnej výchovy - Romančíková, Eva
Ak sa zvýšia náklady na predchádzanie znečisteniu životného prostredia, dôjde k zníženiu ekonomických škôd z poškodenia životného prostredia. Pri nižšej požiadavke na kvalitu životného prostredia by došlo práve tak k zvýšeniu nákladovosti ako pri vyššej požiadavke na jeho kvalitu. Odlišnosti by vznikli len vo vnútornej štruktúre nákladov (náklady na predchádzanie poškodeniu, škody na životnom prostredí). Vynaložené náklady v peňažnom vyjadrení. Poplatky na úhradu nákladov, ktoré vzniknú pri poskytovaní environmentálnej služby. Stmulačné environmentálne dane/poplatky. Fiškálne environmentálne dane. Deficitnosť finančných zdrojov vo verejnom sektore je možné kompenzovať uplatnením tzv. verejno-súkromného partnerstva.