Vybrané metody eliminace trendu a identifikace cyklické složky v makroekonomických časových řadách - Rozmahel, Petr
Popis vybraných detrendovacích techník, ktoré sa používajú v analýze klasických a rastových hospodárskych cyklov. Ide o techniky ako diferencia prvého rádu (FOD) hodnôt logaritmov pôvodnej časovej rady, Hodrick-Prescottov filter, pásmový filter spektrálnej (frekvenčnej) domény v modifikácii podľa Baxter-Kinga. Aplikácia a porovnanie jednotlivých detrendovacích techník.