Hodnota zákazníka a pro zákazníka - Tomek, Gustav
Základný účel pre každú formu podnikania je prinášať uspokojenie požiadaviek zákazníkov. Požiadavky na manažment firmy. Permanentná inovácia - kľúčová úloha pre získanie customer value. Inovačné pravidlá. Inovácia a Kondratevove vývojové cykly. Výhoda a úžitok pre zákazníka. Vzťah firmy k požiadavkám zákazníkov. Zmeny požiadaviek a hľadanie náhradných riešení.