Češi kladou důraz na výkonnostní část odměny - Čížek, Petr
Firmy v ČR platia viac za výkon a ich variabilná zložka odmeny je celkove vyššia ako v Európe. Investície do benefitov. Motívom pre zavedenie benefitov v českých spoločnostiach bola snaha o vyrovnanie podmienok pre odmeňovanie zamestnancov v domácich dcérskych spoločnostiach so zahraničnými materskými spoločnosťami. Európske trendy sa od českých líšia.